Gőzerővel zajlanak a fejlesztések a modern Haladás sportkomplexum környékén, hiszen tudvalevő, hogy az ősz folyamán átadásra kerül a stadion, vele együtt pedig további szakosztályok számára kiemelten kezelt sportcsarnok is. A multifunkcionális létesítményben helyet kap birkózó-, ökölvívó- és konditerem, kézilabda pálya, súlyemelő terem, szertár illetőleg bemelegítő folyosó egyaránt. A nemzetközi igényeknek is megfelelni vágyó sportkomplexum mellett régi terv a városvezetők előtt a környéken egy rekreációs övezet kialakítása, hiszen az élsporthoz óhatatlanul szükséges a megfelelő minőségű edzőpályák megléte. 

Hétfőn ebbéli szándékát nyomatékosította Dr. Puskás Tivadar polgármester, és Hende Csaba országgyűlési képviselő is, hiszen a helyszínen sajtónyilvánosság előtt fény derült rá, hogy valóban elindulnak a fejlesztések a Haladás számára kiemelten fontos Kondics utcai ingatlan területén.  A megálmodott rekreációs övezethez szorosan kapcsolódó edzőpályák sportszakmai szempontok kielégítésén kívül tovább növelhetik a környék értékét, és valóban lehetőség adódik az úgynevezett rekreációs övezet ütemes fejlesztésére is, mely a szombathelyi sport számára 21. századi lehetőségeket biztosíthat. Többek között a Tao-s támogatásból, egy-egy minden igényt kielégítő élő- és műfüves pályát is felépítenek a területen a futsalosok és az utánpótlás labdarúgók részére.  A Kondics utcai edzőpályák régóta szolgálják a fiatal labdarúgók, és az utánpótlásban dolgozó szakemberek munkáját, azonban a korral haladni kell, és a mai világ követelményeinek megfelelően szükség van innovatív edzőcentrumokra.  A  sportpálya fejlesztések a stadion illetve a komplexum megépülését követően előreláthatólag 2017 nyarára fogják elnyeri végleges formájukat.

Bokor Zsolt, szakosztályelnök elmondása szerint a fejlesztések többnyire igazolni fogják a Haladás VSE vezetőségének munkáját, hiszen a múltban gyakorta alaptalan vádak érték a vezetőséget azzal kapcsolatban, hogy akár meg is szűnhet a patinás egyesület.  Erről szó sincsen, hovatovább a fejlesztések rámutatnak arra, hogy az egyesület él és virul, az utánpótlás pedig ezen területek fejlesztésével jelentősen jobb körülmények közé kerülhet.  A szakosztályvezető úgy gondolja, az épülő stadion és sportkomplexum mellett a fiatalok számára a modern edzőpályákon karnyújtásra kerül a lehetőség, hogy egyszer ők is a nagycsapat sorait gyarapítsák, és megfelelően modern körülmények között tréningezhessenek az egyesület berkein belül. Az utánpótlás korú játékosok számára kulcsfontosságú, hogy 21. századi körülmények között dolgozhassanak, így az itt fejlesztett pályáknak köszönhetően a munkaterület előszobája lehet akár további gyarapodásnak is , és nem utolsó sorban sportszakmai fejlődésnek egyaránt.  A szakosztályvezető köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek és kollegáknak, akik a fejlesztési időszakban vállalták, hogy a gyermekeket más pályákra, településekre vitték edzeni, ugyanakkor ezzel már a jövőben nem kell számolni. A stadionnal együtt a komplex fejlesztés az egyik legmodernebb köntösbe burkolja a Haladás VSE lehetőségeit, és a város szívében a megszokott helyen egy igazán előremutató szakmai munkának lehet táptalaja.

Horváth Norbert, a HVSE ügyvezetője szerint az egyik legfontosabb dolog a műfüves pálya elkészítése, hiszen ez nagyságrendi változásokat jelent majd a korábbiakhoz képest.  A téli edzések megkönnyítése végett mindez kiemelt prioritással bír, ugyanakkor fontos, hogy az élőfüves pálya is átessen az óhatatlanul szükséges felújításon.  Elsődleges cél az edzésminőség javulása mellett, hogy a gyerekek több lehetőséghez jussanak, és az egyesület is minél inkább vonzóvá váljon.  Több gyermek esetén evidencia, hogy a szakosztály lehetőségei is bővülnek majd, hiszen nagyobb lesz a merítési lehetőség.  A HVSE ügyvezetője azon a véleményen van, hogy a professzionális sportszakmai szempontoknak érvényt kell szerezni, ehhez pedig elengedhetetlenül fontos az infrastruktúra bővítése, kiváltképp, mert hamarosan száz éves lesz az egyesület.  A Haladás VSE sikeres működését pedig méltán fémjelezheti ez a jubileumi dátum.

  

Tóth Péter utánpótlásedző, a Haladás egykori csapatkapitánya örömét fejezte ki a leendő fejlesztések miatt, hozzátéve azt, hogy egy profi sportoló számára sosem csak a külső körülményekkel kell foglalkozni, noha annak idején játékosként is szerepet játszott az, hogy éppenséggel milyen lehetőségek és adottságok között készülhettek.  A mai labdarúgásban kulcsfontosságú tényező, hogy a szélsebes fejlődést szakmailag és infrastrukturálisan is felvegyük,  hiszen itt a nyugati határszélen a gyermekek szülei számára fontos mérlegelési szempont, hogy milyen körülmények között sportoltassák a fiatalokat.  Az utánpótlásedző leszögezte, hogy bár most sincsenek kevesen, az új edzőközpont a stadionnal illetőleg a sportkomplexummal karöltve további vonzó tényező lehet a fiatalok számára, és nem titkoltan a gyermekállomány felduzzadásával is számolnak majd.  Arra a kérdésre, hogy országosan milyen minőséget jelentenek majd a fejlesztések, a szakember azt válaszolta, hogy véleménye szerint kiemelt helyen szerepel majd a szombathelyi sportkomplexum, és országosan is a nagyobb nívójú egyesületek között lesz számon tartva a Haladás VSE.  Tóth Péter leszögezte, a jövő szempontjából a gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani, minden, ami vonzótényező a fiatalok számára, az később kifizetődő lehet. 
Szerző: Antal Ádám/Haladás VSE Fotó: Takács Gergő/Haladás VSE

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 7 +12 21
2. SG Kecskeméti Futsal 7 +6 20
3. MVFC Berettyóújfalu 7 +2 15
4. A Studio Nyíregyháza 7 -5 10
5. DEAC 7 -5 8
6. Futsal Veszprém 7 -10 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top