Kézilabda

A teljes magyar kézilabdázás napfényben sütkérezik,  köszönhetően a serdülő és junior válogatottunknak.  A hazai utánpótlás műhelyek kiválóan szerepeltek, hiszen a veretlenül megszerzett Európa-bajnoki cím, és a mindent elsöprő világbajnoki trófea bezsebelése sokáig közszájon forog még,  a női szakág pedig újfent a  korábbi fénykorában megszokott népszerűségnek örvend idehaza.  Miért van kiemelkedően nagy felelőssége az egyesületi szakmai munkának, és miért fontos, hogy ne engedjük el a fiatalok kezét a felmenő rendszerben? Hogyan gyarapítaná a Haladás is az elismert utánpótlás műhelyek számát? Áttekintő írásunkban ezt boncolgatjuk.

Minden eddiginél keményebb küzdelem vár valamennyi együttesre a következő szezonban, a női kézilabda NB 1/B-s bajnokságban.  A csütörtöki menetrend sorsolása előtt már tudni lehet a leendő csoportbeosztást,  ahol a nyugati és a keleti oldalon is vérfagyasztó izgalmakra lehet számítani.  Az már tudvalevő,  hogy Szombathely város zöld-fehér csapata marad ebben az osztályban,  és jövőre megújult erővel vághat neki a kiélezett összecsapásoknak.   A tizenkét csapatos csörték során minden gárdára komoly felelősség hárul,  hiszen jóval kevesebb a javítási lehetőség,  mint korábban volt.  Nyugaton a publikum kifejezetten színvonalas mérkőzésekre számíthat,  Keleten pedig égbekiáltóan nagy halálcsoport jött létre.  Egyetlen szurkolónk sem fog unatkozni jövőre,  alig várjuk már, hogy kezdődjön a következő szezon.

Nem voltunk Fortuna kegyeltjei az időjárás miatt,  ám a táborlakók így is kiválóan érezték magukat az újonnan indult turnus első napján. A helyszín ezúttal Sárvár volt, a fürdőn pedig a lazító időtöltés mellett a strandkézilabda került rivaldafénybe. Könnyed és látványos mozdulatok, koordinációs gyakorlatok, valamint egymás közötti játék szerepelt a délelőtti programban.  A lazító fürdőzést követően pedig a kézilabda sportág már említett izgalmas vállfajának gyakorlatai hozták lázba fiataljainkat.  A nyári szezon slágerjátékába a Haladás sportolói is belekóstolhattak.  Huszár Benjamin „receptjeit” nagy rajongással hallgatták a kis lurkók.

Eleget téve az invitálásnak,  Huszár Benjámin utánpótlás edzőnk a Haladást képviselve a Városi Sporttáborban mozgatta meg a fiatalokat.  Az Aréna Savariában lezajlott rendezvényen trénerünk közel harminc nebulónak tartott átmozgató kézilabdaedzést, ahol az alaptechnikai feladatok mellett ügyességi gyakorlatokba is belekóstolhattak a növendékek.

A sporttábor jelentősége igencsak fontos a város életében, hiszen a gyermekek számos mozgásformát ismerhetnek meg, és olyan látványos játékokba kerülnek bevonásra,  melyek később egyesületi szinten is rájuk találhatnak. Az évről évre megszervezett nyári rendezvény több turnusban kerül elindításra.  A tábor egyfajta szakág választóként is funkcionál, mert a résztvevők egy kalap alatt többféle egyéni és csapatsportba belekóstolhatnak. Mindenki számára elérhetővé válik az alapvető szabályok megismerése, a labdajátékok  kezdő elemeinek elsajátítása,  a fair play,  és a versenyszellem átélése.  Az aktív és élményekben gazdag szabadidő eltöltés során többek között a kosárlabdával,  a röplabdával, a tenisszel, az atlétikával,  a tornával, valamint a küzdősportokkal is megismerkedhetnek az érdeklődök.  Ezúttal szakosztályunk is reprezentálta magát egy kézilabdaedzéssel, amely nagy sikert aratott.  A közel két órás lefolyású testmozgáson a labdáé volt a főszerep, no meg a fiatalok egy kis aerob jellegű izzadást is tapasztalhattak még beszédképes pulzustartományban.  Kapuralövések,  védekező gyakorlatok,  cselezőtevékenység előkészítése szerepelt még a palettán.

fotó: www.hungarysport.hu

Pénteken a Holdfényliget Kalandparkban átélt lendületes programokkal felkerült az i-re a pont, és bezárta kapuit az első zöld-fehér kézilabda tábor.   Még frissek az élmények, ám kisvártatva jön a következő turnus.  Több, mint félszáz gyermeket hat helyszínen mozgattunk meg,  tizenkettő kiegészítő programmal karöltve.  Az egy héten át tartó edzésdömping folytatódik, küszöbön a következő turnus is.  Takács Gabriella táborvezetőt kérdeztük a benyomásokról, a szervezésről és az előttünk álló feladatokról.

Nem akármilyen hosszú szezon csimborasszója a nyári Haladás Tábor, hiszen a gyermekek mellett ilyenkor már az edzők is az utolsó erőtartalékaikat mozgósítják .  Augusztus elejétől egészen mostanáig fárasztó hónapok teltek el,  a feladatok viszont továbbra sem fogynak.  Folyamatosan zajlik a táboroztatás,  megmutattuk már gyermekszemmel mennyi örömöt rejtenek ezek a hetek.  Ezúttal most az edzőket is partiba dobjuk,  olvasóink kedvéért fellebentjük a fátylat a szervezés apró titkairól. Czető Kata utánpótlás edzővel brainstormingoltunk.

A lankadatlanul tűző napsütés sem jelent akadályt fiatal sportolóinknak a finiséhez érkező Haladás Kézilabda Táborban.  Az első turnus lassacskán véget ér, ám gyerkőceink  többsége még maradna.  Vidám zsivaj,  izzadságtól csepegő pólók,  színes programok,   rekordlétszám.  Dióhéjban akár így is jellemezhetnénk a nyár idei nagy dobását.  A mai napon egymás elleni játék, valamint edzések váltogatták egymást, és persze nem hiányozhatott az ilyenkor megérdemelt hűsítő fagyizás sem.  Ifjú titánjainkat kérdeztük, a táborlakók pedig örömmel válaszoltak.

Pass Bence: „Nagyon jól érezzük magunkat, megtaláltuk a társaságunkat. Tetszik, hogy szinte minden nap megyünk valahova. Izgalmasak a programok, nagyon szuperek az edzések.  Én a szélen szeretek játszani, ha labdás gyakorlatok vannak, azt mindig nagyon szeretem. Jó a közösség, szeretek itt lenni a Hali Táborban”

Galambos Ádám: „Azt tetszik, hogy sokféle program van, meg, hogy mindenki közvetlen és jó fej.  Sokféle labdás sportágat szeretek, a kézilabda nagyon tetszik. Annyira jól érzem magam, bár egy kicsit a héten már fáradtak vagyunk.  Leginkább beállóban szeretek játszani, de igazából sok helyen jól érzem magam a pályán. Nagyon vagány a Haladás Tábor, jó a csapat”

Yasmin de Paula: „ Nagyon szeretek kézilabdázni,  és sok más sportot is kedvelek. Ez a kedvencem mind közül, mert izgalmas és érdekes. Második év elejétől játszom Kriszti néninél, minden edzésen próbálok ott lenni. A táborban sok a jó játék,  kapura lövünk,  cselezünk és sokat gyakorolunk. Szeretek itt lenni a Haliban, mert mindenki kedves, barátságos. Olyan jól érezzük magunkat!  A barátnőim is itt vannak, a kézilabda összehoz bennünket.”

Alkategóriák

Események

Legutóbbi híreink

A teljes magyar kézilabdázás napfényben sütkérezik,  köszönhetően a serdülő és junior válogatottunknak.  A hazai utánpótlás műhelyek kiválóan szerepeltek, hiszen a...
Minden eddiginél keményebb küzdelem vár valamennyi együttesre a következő szezonban, a női kézilabda NB 1/B-s bajnokságban.  A csütörtöki menetrend sorsolása...
Az elmúlt hetekben sem tétlenkedtek íjászaink. Molnár József sikeres szereplése után az Európa Bajnokságon ismét egy nemzetközi versenyen képviseltük a...

Go to top