Egyesületünk ötszörös Európa-bajnoki érmes klasszisa, Ligeti Dániel pályafutásának legsikeresebb esztendőjét világbajnoki 5. hellyel koronázta meg. 34 éves büszkeségünk karrierje harmadik olimpiájára is szeretett volna ezen a viadalon kvótát szerezni, ezt a célját 2024-ben lesz lehetősége teljesíteni.

A mai napon fejeződik be a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság, melyen Ligeti Dániel ötödikként zárt. Az idei év rendkívül sűrű volt Ligi számára, ám annál sikeresebb!

Szabadfogású kiválóságunk, Ligeti Dániel a zágrábi UWW-rangsorversenyen bronzéremmel indította a 2023-as évet, februárban négy mérkőzéssel szerezte meg a 3. helyet a viadalon. Áprilisban szintén a horvát fővárosban lépett szőnyegre négy párharcon, ezúttal az Európa-bajnokságon, melyet bronzéremmel zárt. Liginek ez az ötödik Eb-érme, ráadásul a versenyt megelőző azerbajdzsáni edzőtábor utolsó napján megbetegedett, így nem százszázalékos állapotban indult neki a versenynek. Következett a júliusi, hazai rendezésű világbajnoki szintű és nagyságú mezőnyt felvonultató UWW-rangsorverseny, a Polyák Imre – Varga János-emlékverseny. Ligeti Dániel kiváló formában és szenzációs teljesítménnyel menetelt két és fél óra alatt három győztes mérkőzésen a szabadfogású 125 kilogrammos döntőig, melyet végül combsérülés miatt feladni kényszerült. Ligi ezüstéremmel zárta a világbajnokság főpróbáját, egyúttal a vilángranglistán egy hellyel előrébb, a 4. helyre lépett.

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon az első négy helyezettek jutottak automatikusan a párizsi repülőjegyhez, valamint az ötödik helyezettek számára kvótamérkőzést rendeztek.

A súlycsoportjában 33 indulót felvonultató vébé nyitónapján kezdett Dani, melyen három mérkőzést vívott, és a negyeddöntő utolsó két percét leszámítva, szinte tökéletesen birkózott. A türkmén Zjamuhammed Szaparovot 5–0-ra, az üzbég Szardorbek Holmatovot pedig technikai tussal, 11–0-ra verte, majd az irániak 2021-es vb-győztese, Amir Hosszein Zare ellen a negyedik perc végén 4–1-es előnybe került. A folytatásra azonban elfogyott az ereje, és végül 11–4-re kikapott.

Az iráni aztán az elődöntőben legyőzte a törökök sztárját, a címvédő Taha Akgült, így vigaszágra segítette nehézsúlyú kiválóságunkat, akinek így vasárnap délelőtt egy meccset kellett nyernie a helyosztóhoz.

Vasárnap a tokiói olimpikon, U23-as Eb-győztes fehérorosz Hramjankovval nézett farkasszemet klasszisunk, aki ellen az eddigi mérleg nyelve sajnos nem ide billent. Most azonban Ligetinek sikerült diadalmaskodnia, sőt nem is akárhogyan, 1–3-ról 7–3-ra fordított és győzött, jöhetett a bronzcsata.

Sajnos az újabb bravúr az olimpiai, világ- és Európa-bajnok török Akgüllel szembeni bronzcsatában elmaradt, majd alig egy óra múlva már a kvótameccsen kellett harcolnia a semleges színekben versenyző orosz Abdulla Kurbanovval. Sajnos azonban ezt a meccset 8–3-Kurbanov nyerte, így az olimpiai kvótát 2024-ben lesz lehetősége megszerezni Daninak.

A londoni és a riói olimpiai játékokon is szerepelt büszkeségünknek jövőre még két lehetősége lesz megszerezni a párizsi indulási jogot. Legközelebb áprilisában küzdhet meg a kvótáért a bakui európai selejtezőversenyen.

Ligeti Dániel 2010 után 2023-ban is a világ 5. legjobbja, kiválóságunk szeptember 20-án az alábbi gondolatait osztotta meg közösségi oldalán: „Szeretném mindenkinek megköszönni a (szokásos) fantasztikus szurkolást, a rengeteg üzenetet és szeretet, amit kaptam tőletek. Ez egy kicsit hosszabb összefoglaló lesz, úgy érzem tartozom ezzel magamnak és mindenkinek, aki követi a pályafutásomat. 2023 pályafutásom legsikeresebb éve, ez nem is kérdés, világbajnoki 5. hely, világranglista 4., Európa-bajnoki bronzérem, Ranking Series érmek. Mégis talán életemben nem éreztem még ekkora űrt egy verseny után. Minden perce az évnek azzal telt, hogy kvótát szerezzek, és minden más sikerült is, csak épp ez nem. De, ha összeségében megnézem, hogy kiket vertem el idén, és kiktől kaptam ki, milyen meccsek vannak a hátam mögött, azt hiszem minden várakozásomat felülmúltam. A következő időszakban meg kell rágnom ezt a káoszt a fejemben, örülnöm kell annak, amim van és amit megszereztem, és felkészülni egy nagy vágtára, mert a céljaim nem változtak! Ui.: Gratulálok az első veretlen magyar szabadfogású világbajnoknak, Muszukajevnek! Amit ő véghez vitt, arra nem lehet jelzőket találni, a létező legerősebb sorsolás ellenére lett a birkózóvilág legnagyobb csillaga!”

Bravó, Dani!

Fotó: Róth Tamás / Magyar Birkózók Szövetsége

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 9 +23 27
2. SG Kecskeméti Futsal 8 0 20
3. MVFC Berettyóújfalu 8 +8 18
4. A Studio Nyíregyháza 8 -1 13
5. DEAC 8 -9 8
6. Futsal Veszprém 9 -21 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top