Egyesületünk Európa-bajnoki ezüst- és háromszoros bronzérmes klasszisa képviseli hazánkat a szabadfogásúak 125 kilogrammos mezőnyében a szeptember 10. és 18. között Belgrádban rendezett birkózó-világbajnokságon. Megkérdeztük Danit, hogy érzi magát, hogyan telik a felkészülés hajrája.

Ligeti Dániel július utolsó napján lépett be a krisztusi korba, egyesületünk kiválósága bizonyára jólesően gondolhatott eddigi pályafutására. A 33 ugyan csak egy szám, de talán mindenki elgondolkodik ebben a korban arról, mi történt vele eddigi élete során. Daninak bizony ez nem lehetett rövid tűnődés, hiszen 26 esztendeje tartó sportkarrierje során számtalan sikert harcolt ki magának, tette mindezt egyetlen egyesület színeiben, a Haladásban. Legutóbb a hazai rendezésű Európa-bajnokságon dobogtatta meg az ország és Szombathely szívét, a bronzmérkőzés második felében már combizomszakadással küzdve szerezte meg az érmet. Küzdőszellem. Aki látta a mérkőzést azok közül sokaknak eszébe juthatott ez a szó. Meg persze az is, hogy szerencsések, hogy láthatták Dani menetelését, hiszen a látványos birkózás nehézsúlyban bámulatra méltó, a BOK-csarnok hangulatáról nem is beszélve!

Mindez március utolsó napján történt, Daninak pedig nem volt vesztegetni való ideje, egy ilyen sérüléssel a szeptember közepe nem tűnt távolinak. Végül majd három hónapba telt, mire teljes értékű edzésmunkával készülhetett a világbajnokságra, de szerencsére ez a nehézség is mögötte van már. A napokban hirdette ki a Magyar Birkózó Szövetség a magyar válogatott keretét, a hajrában éppen a romániai edzőtáborba tartott Dani, amikor telefonon érdeklődtünk arról, hogyan érzi magát.

Milyen felkészülés van mögötted?

 „Az biztos, hogy amit lehetett, azt megtettem annak érdekében, hogy jól szerepeljek szeptember közepén a világbajnokságon. Azt nem mondom, hogy ez volt életem legkönnyebb felkészülése, igaz nem is a legrosszabb. Hosszú ideig tartó szakasz ez a mostani, pár napos nem tervezett kihagyásokkal tarkítva, a július végi lengyelországi Pytlasinski-emlékversenyen betegség hátráltatott, vélhetően emiatt a töredezettségek miatt érzem hosszúnak. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy mentálisan elég jó állapotban vagyok, és felkészülten várom a párharcokat. Az, hogy ez miként fog kinézni majd a szőnyegen, azt nem tudom megjósolni, de bízom magamban, hogy a hajrában tudok hozzátenni még annyit, hogy minden szempontból rendben legyek”

Hogyan néz ki a hajrá programja?

„Most egy kéthetes edzőtáborba utazunk Romániába, utána pedig Budapesten végzem el a finomra hangolást az utolsó napokban”

 Mit vársz magadtól?

„Nagy varázslatok már nincsnek, szeretném, ha az a mentális erő, amelyet az Eb-n éreztem magamban, ismét kihozza belőlem a maximumot. Vannak nálam fizikálisan erősebbek, illetve a korkülönbség által kicsit fittebbek, de sokat dolgoztam azért, hogy ez a különbség ne legyen számottevő. Ha sikerül a legjobb formámban birkózni, akkor elégedett leszek! Az Eb előtt és most sem vizionálok helyezést, mert abban a kemény munkában hiszek, amelyet elvégeztem, ha pedig ez kijön a szőnyegen, akkor boldog leszek”

Milyennek látod a mezőnyt?

„Nagyon sűrű, két 97 kilogrammos olimpiai bronzérmes is csatlakozott a nehézsúlyúakhoz, valamint a tavalyi olimpiai és vb-dobogósok; véleményem szerint minden idők egyik legkeményebb világbajnoksága vár ránk ebben a súlycsoportban. Ebben a kihívást látom, hiszen itt most, aki jó a súlyban, az vagy feljött hozzánk nehézsúlyba, vagy ott maradt. Izgatottan várom, hogy egy ilyen mezőnyben mit lehet csinálni, de bízom benne, hogy a legjobb formámban tudok versenyezni majd”

A nemzetközi szövetség kihirdette a viadal indulóinak névsorát, Dani súlycsoportjának szabadfogású mezőnye 27 főből áll. Magyarország összesen 20 versenyzővel lesz jelen, sok sikert kívánunk mindenkinek! Hajrá, Dani! Hajrá, magyarok!

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 9 +23 27
2. SG Kecskeméti Futsal 8 0 20
3. MVFC Berettyóújfalu 8 +8 18
4. A Studio Nyíregyháza 8 -1 13
5. DEAC 8 -9 8
6. Futsal Veszprém 9 -21 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top